Comisia Europeana a deschis un dosar de infringement in cazul extinderii carierelor de lignit din judetul Gorj ce deservesc termocentralele Complexului Energetic Oltenia. Extinderea exploatarilor de lignit pe o suprafata de 700 de hectare se realizeaza fara acord de mediu.
Au fost emise acorduri de mediu doar pentru defrisarea acestor suprafete, fara evaluarea impactului cumulativ asupra mediului, evaluare adecvata pentru zonele protejate invecinate si fara urmarea unei proceduri corecte de participare publica. Dosarul vizeaza incalcarea prevederilor Directivei 2011/92/EU privind evaluarea efectelor anumitor proiecte publice si private asupra mediului.
”Defrisarea a peste 700 de hectare si extinderea pe aceasta suprafata a exploatarilor de lignit trebuie sa se conformeze normelor de protectie a mediului prevazute de legislatia in vigoare, respectandu-se principiul dezvoltarii durabile. Comisia Europeana a procedat corect, semnaland Guvernului Romaniei necesitatea realizarii unei proceduri de evaluare a acestor proiecte, toate localizate in aceeasi zona geografica”, spune Catalina Radulescu, avocat, membru al Asociatiei Bankwatch Romania.
”Padurile reduc poluarea, stabilizeaza solul şi reduc efectul de sera, responsabil pentru schimbarile climatice. In aceste conditii, sa taiem padurile ca sa ardem mai mult carbune, combustibilul cu cel mai mare impact asupra climei, este un lucru cel putin iresponsabil. Complexul Energetic Oltenia incearca sa evite legea, cu concursul autoritatilor ce ar trebui sa vegheze respectarea ei, iar demersul Comisiei vine sa reconfirme acest lucru.” adauga Ionut Cepraga, coordonator de campanii, Greenpeace Romania.
Cazul de infringement este inregistrat la dosarul cu numarul 4239/2014 si a fost deschis pe 27 noiembrie 2014. (A.D.).